КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “ХАРКІВСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА ІМЕНІ В.Г. КОРОЛЕНКА” ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Поради психолога: як пережити кризу

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Шкільний психолог дає поради батькам, як втримати нерви та емоції від переживань, рівновагу та добробут у родині:

1. Вірте, що важкий період закінчиться. Людина не залежить цілком і повністю від подій. У кожного є внутрішня автономія, на яку ми спираємося.

2. Щоб морок не переміг. Відстежуйте, коли вас захоплює страх, ступор, апатія… У цей момент переключайтеся з новин, «думок по колу» на спорт, прибирання, готування їжі, спілкування тощо.

3. Робіть прості речі. Саме вони утримують стабільність дня. Наприклад, разом із близькими снідайте й вечеряйте, спілкуйтеся. Протягом дня телефонуйте рідним, щоб просто почути голос одне одного.

4. Допомога собі. Продумайте три варіанти розгортання подій свого життя. Найгірший варіант, середній варіант і найкращий. Поставте собі запитання, у чому кожен з цих варіантів для вас полягає? Як поводитиметесь у кожному з цих випадків? Дайте відповіді, виходячи зі здорового глузду, інтуїції і внутрішньої мудрості. Запишіть їх на листочку. І побачите, що «дим страху» розсіюється.

5. Те, що не можете подолати в собі чи в зовнішніх подіях, осмислити і «вкласти в голову» – віддайте Богу, Життю, Долі, Справедливості… Людський розум не може відразу й до кінця збагнути сенс величезних процесів. Це потребує багатьох місяців і років. Намагайтеся не краяти собі серце.

6. Усі почуття – і негативні теж– є природними. Давайте їм «витікати». Проговорюйте, виписуйте у письмовому спілкуванні. Вивільняйтеся, «розморожуйте» почуття. Ми маємо вчитися і горювати, і оживати, і вірити, і діяти.

7.Бережіть сім’ю і стосунки, не замикаючись одне від одного. Менше критики, більше цінування.

8. Допомога дітям. Мудро дозуйте те, що розповідаєте дітям про події, зважаючи на їх вік, чутливість. Стежте за своїми думками й коментарями. Пам’ятайте, у що віритимуть ваші діти – залежить від вас. Дуже важливі всі ритуали – сніданку, обіду, вечері, домашніх розмов, спокійного виконання уроків. Це зберігає відчуття, що життя навколо не руйнується. Дітям, які тривожаться більше, прямо проговорюйте: «Ти в безпеці». Обнімайте й цілуйте значно більше, ніж раніше. І хваліть за будь-які дрібниці.

9. На роботі. Працюйте, як це для вас можливо відповідно до реальних обставин. Ви маєте бути частиною збереження впорядкованості і спокою.

10. Мрійте! «Хто знає, заради чого, витримає будь-що». Щоб побудувати майбутнє власними руками, потрібно знати, «що саме я хочу». Мрійте дуже конкретно, так, щоб ви майже відчули мрію «на дотик»: своє здоров’я, енергію, роботу, яку ви хочете, щасливих і успішних дітей – відповідно до вашого етапу життя. На стан «не знаю, чого хочу» ми отримуємо «нічого». Щоденна тактика життя є легшою, якщо ви дійсно знаєте свою стратегію.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Telegram
WhatsApp
Twitter
Email