КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “ХАРКІВСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА ІМЕНІ В.Г. КОРОЛЕНКА” ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

День Конституції

Щороку 28 червня ми відзначаємо одне з найбільших свят нашої   держави – День Конституції. Це день, коли ми уславлюємо збір законів, які є основою нашого життя та взаємодії в країні. Адже Конституція – це не проста тоненька книжечка із зібраними у ній законами. Це утілення світогляду, моральних цінностей, уявлень про права та свободи.

Як це було?

Майже шість років формувався основний закон України. Це був складний процес, адже необхідно було врахувати усі внесені пропозиції, знайти спільну мову тим, хто вам різне бачення того, що таке правова та демократична держава. Та ввібрала вона в себе не лише погляди сучасних політиків, діячів та юристів, наявний у ній і багатовіковий досвід законотворчості українців.

Адже в усі віки наші з вами пращури прагнули жити за спільними законами, які б реалізували права кожного та захищали їх. Так можна згадати: «Руську правду» – перший збірник законів Київської Русі; козацькі збірники законів, а особливо – конституцію Пилипа Орлика, яка є однією з найперших в Європі і світі; і конституцію УНР – 1918 року. 

І ось 28 червня 1996 року, о 9 год. 18 хв., після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію.

У нашому навчальному закладі ми вивчаємо Конституцію не лише на уроках історії та правознавства, а також під час виховних годин, у роботі гуртків та у бесідах.

Адже ми знаємо, яким важливим є усвідомлення значення цього документу для держави. Саме Конституція є гарантом нашої свободи, поваги до людської гідності. Вона основа усіх наших законів та правил.

І у цей святковий день ми радимо кожному з вас знову повернутися до Конституції, перечитати її статті і поставити їх за основу вашого життя та діяльності. Бо, коли кожна людина прагне жити за законом, поважає свободу інших, знає не лише свої права, а й обов’язки і добре  їх виконує, то наша країна стає дійсно гідною правовою державою, яка розвивається та досягає успіху.

Вітаємо вас із Днем Конституції України!

З найкращими побажаннями, адміністрація та педагогічний колектив Харківської Спеціальної школи ім. В. Г. Короленка!

Facebook
Telegram
WhatsApp
Twitter
Email