КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “ХАРКІВСЬКА СПЕЦІАЛЬНА ШКОЛА ІМЕНІ В.Г. КОРОЛЕНКА” ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ПРАВИЛА РОБОТИ ДИТИНИ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

 

              Шановні батьки! Щоб робота за компютером для дитини була безпечною, дотримуйтесь таких рекомендацій:

Робоче місце дитини

Комп’ютерний стіл та стілець за розміром мають відповідати зросту дитини. Перевірте, чи не доводиться дитині повертатися до монітора, він має знаходи­тись не ближче 50 см від очей дитини.

          Комп’ютерне місце має бути добре освітленимале так, щоб на монітор не по­трапляли відблиски від ламп та денне світло. Якщо є відблиски, змініть кут нахилу екрана, завісьте вікна, спробуйте опустити освітлювальні прилади нижче та повер­ніть екран монітору перпендикулярно до них.

         Монітор потрібно розташувати так, щоб погляд падав трохи зверху вниз, під кутом 10-20°.

Як правильно сидіти при роботі за комп’ютером

Стежте за тим, щоб дитина, сидячи за комп’ютером, рівно тримала спину, не клала ногу на ногу, не задирала голови, не перегинала зап’ясток. Під ноги мож­на зробити підставку. Сидіти потрібно прямо або злегка нахилившись уперед із не­великим нахилом голови.

Між корпусом тіла і краєм столу має бути вільний простір не менше як 5 см. Руки вільно лежать на столі. Ноги зігнуті в тазостегновому і колінному суглобах під прямим кутом і розташовані під столом на підставці.

Вимоги до комп’ютера (монітора)

      Монітор повинен відповідати міжнародним стандартам безпеки та мати маркування LR (LowRadiation). Сучасні монітори на рідких кристалах системи ЬСО є кращими та безпечними. Відрегулюйте яскравість та контрастність освітлення монітору так, щоб дитині було якнайкомфортніше. Не допускається тимчасова не­стабільність зображення на моніторі.

        У приміщенні, де працює комп’ютер, підвищується температура повітря, зни­жується відносна вологість, збільшується вміст двоокису вуглецю, повітря іоні­зується, а це несприятливо впливає на самопочуття. Деякі діти погано реагують на такі зміни. У них може з’явитися сухість у горлі, покашлювання.

  Т   Важливо пам’ятати, що системний блок комп’ютера має властивість натя­гувати на себе багато пилу, тому обов’язковими мають бути вологе прибирання та провітрювання в кімнаті, де він стоїть. Підлогу в кімнаті краще не накривати килимом.

Час, який дитина проводить за комп’ютером

         Дитині, яка ще не ходить до школи, достатньо буде проводити за комп’ютером не більше 10-15 хвилин на деньДітям, що мають погіршений зір, перебування за комп’ютером потрібно дозувати індивідуально. Заняття можуть бути не більше трьох разів на тиждень.

Гімнастика для очей при роботі за комп’ютером

         Під час роботи на комп’ютері, а також після її закінчення, потрібно виконува­ти спеціальну гімнастику для очей: після 5 хв. роботи для 5-річних і 7-8 хв. — для 6-річних дітей. Тривалість гімнастики – 1-1,5 хв.

 

Вправа 1. На рахунок 1-4 заплющити очі, сильно напружуючи очні м’язи. По­тім на рахунок 1-6 розплющити очі, розслабивши м’язи, подивитися вдалину че­рез вікно. Повторити 4-5 разів.

Вправа 2. На рахунок 1-4, не повертаючи голови, подивитися праворуч і зафік­сувати погляд, потім на рахунок 1-6 подивитися вдалину прямо перед собою. Повторити вправу, але з фіксацією погляду ліворуч, вгору й додолу. Повторити двічі.

Вправа 3. Голову тримати прямо. На рахунок 10-15 поморгати, не напружую­чи очні м’язи.

Вправа 4. На рахунок 1-6 швидко перевести погляд по діагоналі: праворуч угору – ліворуч униз, потім прямо вдалину; потім на рахунок 1-6 подивитися лі­воруч вгору – праворуч униз, подивитися вдалину.

Вправа 5. На рахунок 1-4 заплющити очі, не напружуючи очні м’язи; на раху­нок 1-6 широко розплющити очі й подивитися вдалину. Повторити 2-3 рази.

Вправа 6. Не повертаючи голови (голова прямо), повільно робити кругові рухи очима вгору – праворуч, вниз – ліворуч. Потім у зворотний бік: угору – лі­воруч, вниз – праворуч. На рахунок 1-6 подивитися вдалину.

Вправа 7. Не рухаючи головою, на рахунок 1-4 перевести погляд вгору й зафіксувати його, на рахунок 1-6 – подивитися прямо перед собою; після чого аналогічно переводити погляд униз – прямо, праворуч – прямо, ліворуч – прямо.

 

Вправа 8. На шибці вікна ігрової кімнати на рівні очей дитини кріплять чер­воні круглі мітки діаметром 3-5 мм. За вікном намічають який-небудь віддалений предмет для фіксації погляду вдалині. Дитину ставлять на відстані 30-35 см від ві­кна і пропонують їй подивитися протягом 10 с. на червону мітку, потім перевести погляд на віддалений предмет за вікном і зафіксувати погляд на ньому протягом 10 с. Після цього по черзі переводити погляд то на мітку, то на обраний предмет.

Гімнастика для очей при роботі за комп’ютером

Facebook
Telegram
WhatsApp
Twitter
Email